Å være tro mot seg selv

Hadde sikkert vært enklere om jeg ikke var så følsom. Hadde sikkert vært enklere om jeg ikke hadde så mye lidenskap. Hadde helt sikkert vært enklere om jeg bare holdt kjeft av og til. Jeg setter meg selv i utrolig sårbare situasjoner. Virkelig, noen ganger så skulle jeg ønske jeg var mer som de som holder seg i skyggene. Men jeg klarer ikke, det er ikke meg. Mamma sier verden går fremmover fordi det finnes kvinner og menn som nekter å tro at man ikke kan gjøre det de vet er rett. 

Vi kan ikke alle være enig, det kan vi fint bare være enig om med engang. Men vi burde vise hverandre grunnleggende respekt. Det er mye som provoserer meg, mennesker som går på bussen/ trikken før andre har fått gått av, mennesker som sniker i køen, mennesker som ikke gir en tanke til å leve bærekratig, folk som ikke er interessert i å lytte, folk som insiterer på å misforstå, jeg kunne skrevet en roman om ting og mennesker som er gjenstand for provokasjon hos meg. Men jeg vet at jeg ikke kan endre disse menneskene. Jeg kan ikke oppdra hele verden. Det kan ikke du heller. Men jeg kan begynne med meg selv og det kan du også. Vise respekt, ta etiske valg og gjøre godt der vi har mulighet.

Jeg driver med musikk, jeg har mange mål med musikken. Men mest av alt dere så ønsker jeg å leve et liv som er verdig. Jeg ønsker å dø med et smil om munnen. Å ikke angre på noe som helst. Det er derfor jeg alltid sier ifra, selvom jeg vet jeg kommer til å få kritikk. Det er derfor jeg brenner så inderlig og er så følsom. Fordi, alle disse dagene. De er selve livet. Fordi, jeg må være tro mot meg selv først og fremst. Fordi, selv om jeg mister 10 “venner” fordi jeg sa min mening og de enten ikke var enig eller misforstod så kan jeg sove godt om natten fordi jeg har et rent hjerte. 

Dette krever jeg av meg selv, jeg hadde ikke kunnet leve med meg selv hvis jeg undertrykte hvem jeg er. Det burde ikke du heller. Vær stolt. Vær tro mot deg selv. Ingen kan definere deg og få deg til å føle deg uverdig uten ditt samtykke. 


Foto: Samuel John Ditta www.samueljohnditta.com @thelosthype

 

Skolen ville jeg skulle kle av meg

Jeg studerer sykepleie. I går ble vi bedt om å ta av oss og ligge i undertøyet for å bli vasket av medstudenter. Jeg syns dette var ytterst ubehagelig og unødvendig. Jeg forstår at det handler om å sette seg inn i situasjonen til pasienten men ærlig talt da burde vi også sette kateter på hverandre og mate hverandre med piller knust i syltetøy. For disse tingene er en like relevant del av pasienterfaringen. Jeg sa til min veileder at dette ble helt feil for meg, jeg klarer ikke å gjennomføre dette. Jeg ble bedte om å snakke med en annen dame høyere oppi systemet. Jeg fikk da beskjed om at dersom jeg ikke gjennomførte dette så kunne jeg ikke bli sykepleier. Jeg sa til henne at ærligtalt jeg kan bli sykepleier selv om jeg ikke makter å kle meg så å si naken og la meg vaske av andre medelever nede på sf enheten. Nei, det kan du virkelig ikke sa hun. Jeg begynte å gråte. Jeg tenker på mine sperrer, jeg har ikke lyst å snakke om bakgrunnen for dem. Jeg syns det er sykt at høyskolen skal kunne kreve av oss at vi kler av oss. At vi må brette ut livene våre og vonde erfaringer og ikke blir møtt med forståelse. Vil de ikke ha sykepleiere? Jeg mistet seriøst lysten på å studere etter jeg hadde dette møte. Jeg har mange muslimske jenter i klassen min, de deler mitt syn på dette, for det er også et stort religionsspørsmål inni det hele. Men det er ikke bare de muslimske jentene som syns dette er ubehagelig, en stor andel av  jentene jeg har snakket med syns dette er helt utenfor.  Pasienter er forskjellige, noen nekter å få stell. Akkurat som at sykepleierstudenter er forskjellige. Vi har forskjellige prinsipper, opplevelser, bakgrunn og sperrer. Disse MÅ tas hensyn til. Vi er først og fremst mennesker. 

Jeg har jobbet i helsevesenet i fem år nå. Jeg vet at det som gjør en god sykepleier er først og fremst din evne til empati, til å lytte og observere. Medmenneskelighet, hvor ironisk er ikke det? Blir jeg trukket ut til kroppsstell på faglig prøve så må jeg ligge der halvnaken foran sensor og to andre elever og la meg vaske. Jeg skjønner ikke hvorfor dette er relevant? Det er jo ikke den som ligger i sengen det skal handle om under prøver engang det er jo den som vasker som skal vise at hun kan gjennomføre kroppsvask på en hygienisk måten mens hun ivaretar pasienten. Vi kunne brukt en dukke. Slik de gjør ved mange av de andre skolene for sykepleierudanning. Jeg håper folk skriver under denne kampanjen så meg og mine medstudenter som har problemer med dette av ulike årsaker slipper å måtte gå gjennom det her.  Dette er helt uholdbart. Vi som velger å gå inn i et slikt yrke også bli møtt med det her. Alvorligtalt. Underskriftskampanjen finner dere ved å trykke HER!


Foto av Samuel John Ditta @thelosthype www.samueljohnditta.com
 

 

Ikke snakk deg selv ned

Hvor bevisst er egentlig du? Er du i øyeblikket? Kan du føle alt rundt deg? Eller er du fortapt i tankestrømmen? Legger du merke til når du reiser deg fra stolen eller når du sitter deg ned? Skjer disse tingene automatisk? Har du også en ape på skulderen som driver med evig drittslenging? En ape som snakker deg ned? Som gjør at du blir stresset, svetter, stammer og blir enda mer selvbevisst? Jeg hadde lenge en slik apekatt. Hun gjorde meg bevisst på hvordan jeg stod, hvor teit jeg hørtes ut når jeg snakket, hvor stygg jeg var når jeg møtte gutter, hvor uverdig og liten jeg var. Hele dagen holdt hun på. 

Det er fasinerende. En kan ha god selvtillit, men rævva selvfølelse. Apen lever på den dårlige selvfølelsen din. Jeg hadde elendig selvfølelse lenge uten at jeg var bevisst på det. Jeg drev aktivt å snakket meg selv ned. Min indre dialog var rævva. Den kunne gå sånn her “Jeg ser helt jævelig ut, glad det finnes sminke, jeg er altfor stor. Se på lårene mine, herregud ikke rart jeg er singel. Strekkmerker, celluitter, æsj, fy faen. Spagetti til middag i går igjen, svak. Elendig.” Slik fortsatte det med random ord og setninger som bare dro meg ned. Det er ikke direkte min egen feil, det har mye med samfunnets konstruksjoner å gjøre. For eksempel hva vi ser på som vakkert, at jeg ikke passer dette bildet. Jeg aksepterte bilde samfunnet hadde av skjønnhet og aksepterte også da at jeg ikke var vakker. Men faen heller det er jeg. Nå er apen borte.

Jeg begynte å lese en del selvhjelpsbøker. Jeg leste blandt annet “bli best med mental trening” fra Erik Bertrand Larsen. Jeg leste boken som heter “Tenke, fort og langsomt” av Daniel Kahneman. Jeg begynte også med mindfullness via www.headspace.com. Jeg ble mer bevisst. Jeg fulgte med på min egen tankestrøm, aktivt. Jeg så hvor alle problemene mine stammet fra, slik kunne jeg drepe apen på skulderen. Nå har jeg ikke lenger problemer med å være opphengt i mine feil mens jeg prøver å kommunisere med andre, nå er jeg fri fra apens grep. Fri til å være uten å belære meg selv. 

Foto: Abel

 

Horer i svære dunjakker og små tubetopper

Snakk om diskriminering, snakk om innvandring, snakk om alle rasistene. Men glem faen ikke de undertrykte kvinnene. Jeg mener det! Vi er samfunnets største sovende ressurs. Hvorfor hater menn kvinner? Så mye at det er normalt å kriminaliserer kvinnekroppen. Så mye at til og med kvinner diskriminerer hverandre. En kvinne med lite klær er ikke det samme som en hore. Hun er den hun er, en kvinne med lite klær. Hun blir det du gjør henne til. Du er styggedommen. Helt ærlig, når du kan tenke sånn bare fordi hun har lite klær så hadde du tenkt nedverdigende tanker om henne uansett om hun hadde på seg tjue dunjakker.

Kvinner har ikke like rettigheter som menn. Helt alvorlig. Hadde vi hatt det hadde ikke tallene på voldtekt vært så høye. Vi hadde heller ikke hatt mindre lønn fordi vi har en vagina og ikke pikk dinglende mellom beina. Noen av mine bestevenner besitter slike holdninger, det er ikke bevisst, det er blitt en del av deres syn, en del av det underbevisste tankemønsteret. Nedarvet. De mener gjerne ikke vondt engang, men de gjør vondt. Kvinner kan ikke kaste, kvinner kan ikke kjøre bil, kvinner er dårligere på ditt og datt. Du er klar over at det er det samme som om jeg skulle sagt at alle fra Iran er mindre intelligente. Det er HELT absurd. Vi blir sett på som objekter, vi blir til og med beskyldt for å gjøre oss selv til objekter. Fra jeg var liten så har min mor sagt til meg: Gyda, det er ikke deg. Det er øynene som ser. Det har hun faen meg rett i. Om jeg vil kle på meg mer, gå med burkini på stranden, eller ta av meg og gå med baroverkropp ned karl Johan så er det mitt valg, min rett. Du har ikke noe du skulle sagt om det. Du seksualiserer meg, dømmer meg, gjør meg til objekt. Du som gjør meg mindre. Du tillegger meg verdi utifra mitt ytre. Du prøver å kontrollere meg. Jeg har rett til å være akkurat som jeg er. Jeg har rett til å ikke skamme meg over min egen kropp. Jeg er ingen hore om jeg har på meg lite klær. Da er jeg en kvinne med lite klær, thats it. Har jeg lyst å bade i burkini så er det også min sak. At man legger slike restriksjoner på kvinner er galt. Det handler om makt og kontroll. Vi er undertrykt alle veier. Kan du ikke se det? Dette er kriminelt.

Hvorfor hater menn kvinner? Er det ikke egentlig fullstendig absurd at menn som skal være så glad i kvinnekroppen skal fordømme den og ønske at vi dekker oss til mer? Eller kalle oss horer når vi velger å ha på oss mindre klær? Jeg syns det er rart. At jeg kan få bot og bli arrestert om jeg tar av meg skjorten fordi jeg har to bryster. Det er grovt. Hvordan kan dette forsvares? Hvordan kan kropp kriminaliseres på denne måten? Hvor syk er ikke du i hodet? Som kvinne skal man virkelig passe på seg selv. Samfunnet er totalt fucket. Vi har et rettssystem som ikke handler om rett eller galt, det er spill, maktspill. Det handler om hvor mye penger du har, hvem som representerer deg. Rettferdighet lever ikke her. Se på Andrea Voldum. 

En annen ting som slår meg er den stadige diskusjonen angående antall sex partnere. Kan noen komme med noen seriøse argumenter for at det er forskjell på gutter og jenter når det gjelder sexpartnere? Hvorfor er jenter horer om de ligger med flere menn? Hvorfor er ikke menn horer? Dere innser at dette er nedarvet stigma ikke sant? Det er flaut. Kvinner føder barn, de er soldater, ingen tåler mer smerte enn en kvinne. Ingen mann hadde klart det vi klarer. Si hva du vil, brenn meg, du vet jeg har rett. Respekter kvinner. 


Bildet er tatt av fotograf Ronja Sagstuen Larsen www.ronjaslar.com  @Ronjaslar

En annen ting som irriterer meg er alle artistene som har et fiendtlig kvinnesyn. De slenger ut grove, grove linjer der de adresserer jenter som horer og fitter. Det er faktisk på lik linje som at jeg skulle slenge ut linje på linje om niggers og pakkiser osv. Det er diskriminerende. Dere er samfunnets største hyklere, dere snakker om mødrene deres, hvor fantastisk  de er, også snakker dere om andre jenter på den måten der. Latterlig. Hvem er det egentlig dere sikter til når dere skriver disse tingene? For kvinner er alle kvinner fra din mor, til meg, til min lillesøster. Det er naboen, kjæresten og klassevenninnen din. Alle disse kvinnene er mennesker. Alle disse menneskene fortjener respekt. Valgte en av de å være intim med deg, ja da var du heldig, hva er logikken bak å kalle jenten en hore etterpå? Det finnes ingen logikk. Det er en makt ting. Sitter du der nå og tenker at dette er helt feil og at jeg har et problem som skrev det her, ja da er du virkelig beviset på hvor gale det har blitt. At det er så vanlig at min sammenlikning slår deg som absurd. Hvis dere ikke engang kan kjenne det igjen for hva det er. Diskriminering. Hvordan kan dere finne på å støtte disse svinene med viten og vilje? Disse menneskene som indirekte bidrar til mer faenskap? Ja, det er lett og behagelig å være tankeløs helt til noen du er glad i blir rammet. Tenk deg om for faen, bidra.

Jeg er jo som noen av dere vet også artist. Som kvinne i denne bransjen har jeg merket denne diskrimineringen og trakkaseringen selv. Det som skjedde meg ble nylig tatt opp på Balansekunst  sitt årlige landsmøte 2015. Dere kan jo lese twitter meldingene jeg helt uprovosert ble tagget i. Jeg kjenner ikke de fleste som deltok i denne tråden. Det viser seg at han ene som deltok Espen Drivenes jobber i MADE management. Jeg møtte han for ikke så lenge siden, på en spillejobb i Bergen. Han prøvde da å kaste meg ut fra lokalet og sa at jeg ikke fikk spille. Han kom seriøst rett bort til meg helt ut av det blå og begynte å skrike meg opp i ansiktet ?Du skal faen ikke spille, kom deg til helvette vekk? sa han. Jeg har seriøst verken før eller siden opplevd maken til syke mennesker. Sushi x Kobe deltok også aktivt i tråden under navnet @kukhaug. Disse to har fått utrolig mye tyn i det siste for tekstene sine og godt er det. De er utrolig kvinnefiendtlige og lite gjennomten. Det som hendte meg var utrolig trakasserende og burde ikke skje noen. Påstandene i denne twitter tråden har ingen bunn i virkeligheten. Jeg har aldri hatt sex med noen som driver med booking av noe slag.



Vi har et ansvar, hver og en av oss. Vi har et massivt samfunnsproblem. De kvalme holdningene lever i alle kriker og kroker av dette lange landet. Jeg opplever det så godt som hver eneste dag. Ta for eksempel forrige uke når jeg dro ut en tur på byen i anledning fadderuken. Jeg er avholds, jeg hadde på meg skjorte og bukser, jeg oppførte meg pent. Jeg ønsket å drikke noe vann, vannet var satt frem på disken i baren. En vekter tok flasken, holdt fingrene over tuten noe som er meget uhygienisk. Han begynte å helle vilt til alle jentene som stod der. Jeg sa rolig og høflig, unnskyld men kunne jeg få helt oppi selv. Jeg opplevde da å bli skjelt ut. Jeg var en hore og en bitch fordi jeg ville helle vannet oppi mitt eget glass. Jeg sa til mannen: Unnskyld meg men slik snakker ikke du til meg, dette er absolutt ikke greit. Jeg fikk ikke vann. Jeg ble nektet vann. Dette er kvalmt. Alvorlig talt. Hva feiler det folk? 

Hver gang jeg går ut opplever jeg å bli klådd på av menn jeg ikke har utvekslet et ord med, menn jeg ikke har utvekslet et blikk med engang. Vi er fritt vilt. Hvem har oppdratt disse mennene? Hvorfor hater dere kvinner?

Jeg har begynt på kickboksing nå. Fordi jeg gang på gang har opplevd at jeg er alene her ute. Ingen kommer til min unnsetning når ting skjer. Ikke engang politiet. Jeg har blitt satt på vent av politiet mens enn mann i høy amfetamin rus prøvde å bryte seg inn vinduet mitt midt på natten. Politiet sa til meg at de hadde ikke kapasitet til å hjelpe meg, vennligst vent sa de. Jeg hylte.

Jeg håper at du ved å ha lest dette i vertfall har noen nye tanker rundt tema, at du kan reflektere litt mer over dine egne holdninger og holdningene til de rundt deg. For vi må faktisk tørre å oppdra hverandre hvis det skal bli bedring. Vi må tørre å oppdra våre barn. Vi må være sterkere enn det her. Ikke la slike holdninger leve og forsøple vår verden. 

NB! til alle dere tullinger som sitter der i harnisk og missforstår, det er innlysende for et hvert oppegående menneske at jeg her ikke snakker om alle menn som finnes. Jeg snakker om de med kvinnefientlige holdninger, de som klår på oss på byen, de som sier vi er mindre begavet på grunn av kjønnet vårt. 

Oi oi, hva skjer?

 

God morgen dere!

Våknet til denne fine artikkelen! Les mer via JUNKYARD!! Møtte med junkyard forrige uke under shooten med GotVision for å snakke litt om hva som skjer fremmover og min bakgrunn!  

Det er fotograf Samuel John Ditta som har tatt disse bildene! Han finner du her: http://www.samueljohnditta.com/

              

                              Også sist men ikke minst et bilde fra mobilkameraet til Mikkel!

                           

 

Jeg skal være med på Line dater Norge!

Ja, dere leste rett! Vi hadde innspilling i går! Episoden kommer ut 12.Oktober på NRK!!!! Det var så gøy! Som dere ser så tok jeg Line med på litt av hvert! Jeg syns det var super fett å få være med på det her, fulgte selv med på sesong 1 da hun reiste jorden rundt. For en herlig jente! For en fantastisk dag! Følg med på hva som skjer via @gydamusic på instagram! 

Vi spilte blandt annet inn en låt sammen produsert av gruppen kjærleik! Her er vi i sonen på havnelageret studio! Sjekk kjærleik ut via https://soundcloud.com/kjaerleikmusikk

Vi dro på fjellet for en skikkelig power workout! powpow!
video:14298078113125742695430381265052n
Generelt awesomeness all over if I may say so!
Følg med på henne via @linedaternorge på instagram!! 

Jeg har kroppskomplekser. Jeg trodde aldri jeg skulle tørre det her.

Jeg har kroppskomplekser. Som barn ble jeg mye mobbet. Jeg var annerledes. Jeg var blek og tjukk. Slike ting setter spor. Forholdet mitt til egen kropp har blitt mye bedre opp gjennom årene selvom det enda er anstrengt. Gjennom trening og kosthold lærte jeg å akseptere meg selv, jeg er god nok. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle tørre å stå så og si helt naken forran et annet menneske i flom belysning mens jeg ble sprayet ned. Men jo, det turte jeg. På fredag var jeg på SpraytanHuset i Oslo. Jeg har alltid tatt mye solarium for å føle meg vel, fordi jeg syns jeg ser usunn ut når jeg er blek. Etterhvert begynte jeg å få hvite pigmentflekker i huden, jeg ble redd. Jeg bestemte meg for å slutte å ta solarium. Jeg er som dere vet veganer og det handler ikke bare om mat. Å være veganer er en livsstil. Derfor ble jeg overrasket, glad og fasisinert da jeg leste om SpraytanHuset. Deres spraytan er nemlig økologisk og merkene de bruker og selger er heller ikke testet på dyr! Jeg må være ærlig og si at jeg gruet meg. Men dette var en utelukkende positiv opplevelse. Utrolig hyggelige ansatte som får deg til å føle deg komfortabel og vel.


Bilde er tatt av fotograf Ronja Sagstuen Larsen www.ronjaslar.com (facebook.com/ronjaslar)

Behandlingen tok bare 10 minutter. Den inneholder ingen skadelige stoffer men tvert i mot masse gode ting som plateekstrakter, vitaminer og antioksidanter som gir fuktighet til huden og bevarer den. Du slipper også unna de skadelige UV stålene som du får i solarium. Hvis du har spørsmål og lurer på ting så finner du informasjon om spraytan HER! Jeg er kjempe fornøyd med spraytannen jeg fikk hos SpraytanHuset og skal deffinitivt tilbake! 

Se flere bilder av spraytan via @spraytanhuset på instagram!