STRESS

Stress er deffinitivt roten til mye vondt. Stress er en av tingene som virkelig plager meg. Jager meg gjennom dagens uendelige gjøremål. I går jaget det meg ut døren, inn på feil trikk, ut av trikken, inn i en overpriset taxi bil som endelig tok meg til destinasjonen, skolen. Jeg kom for sent. Jeg var svett. Pulsen høy. Jeg hadde også mange vonde følelser forbundet med å komme slentrende på denne måten. 

For noen månder siden hadde denne hendelsen deffinitivt ødelagt resten av dagen min. Jeg måtte ha gått hjem og lagt meg etter skolen. Men i går, i går var jeg forberedt. Jeg hadde spist en frokost boostet med C vitamin. C vitamin blokkerer hormonene adrenalin og noradrenalin som kroppen din skiller ut når du er stresset. Visste du dette? Jeg syns det var utrolig spenennde informasjon når jeg kom over det. Jeg hadde i tillegg sittet 20 minutter og meditert stille da jeg stod opp. Jeg var stresset, men stresset tok ikke over hele meg. Stresset fikk ikke bite seg fast i nakke og skulder muskelaturen og gnage. 

Vi stresser altfor mye i dagen samfunn, det er helt sikkert. Sjeldent møter jeg et menneske med ordentlig ro. Man blir jaget fra det ene til det andre. Man skal prestere, man skal aller helst også prestere best. En evig umulig konkurranse med en hel verden av andre stressede individer. Stress kan hjelpe deg, det kan gjøre deg mer fokusert. I enkelte situasjoner trenger vi det. MEN slett ikke i alle. Spessielt ikke hver eneste dag fra føttene treffer gulvet til de treffer sengen. Senk skuldrene med god samvittighet. Det finnes ikke dårlig tid, tiden er din og den disponerer du akkurat som du vil til syvende å sist. Er du sent ute? Javel, så er du sent ute, ingenting å gjøre noe med. PUST.

Bare hvis noen skulle lure så kan jeg konstatere med at ingen har hittil dødd av en for høy dose C vitamin. C vitamin er faktisk det billigste legemiddelet vi har. I en eksperimentell studie ga de ekstremt høye mengder C vitamin intravanøst til kreftpasienter, kan du tro at kreften trakk seg tilbake? Ikke vet jeg, men det syns vertfall jeg er jævelig spennende. 

Dere får unnskylde alle skrivefeilene, jeg skrev fort, nå må jeg løpe til buss og jobb, ironisk nok..


Foto: Samuel John Ditta /www.samueljohnditta.com @thelosthype 
 

GotVision? Photoshoot!

I dag var jeg hos Got Vision Studio i Oslo. Jeg har aldri hatt en så dope photoshoot før. Det var amazing. Utorlig kule folk, vi tok bilder i fem timer. Jeg ble der helt til kl 00 og jeg måtte dra. Jeg tok bilder med fotograf Samuel John Ditta, for en mann! Sjekk ut hjemmesiden hans HER så skjønner du hva jeg snakker om! 

Jeg er som noen av dere vet sponset av Junkyard. Det er jeg så takknemlig og glad for. Elsker klærne de har! Jeg har derfor naturligvis på meg klær fra www.Junkyard.no på bildene! Jeg legger ved direkte link til plaggene slik at det er enkelt å finne dem om noen er hypp på å kjøpe like! 

Ha en fet dag da dere! 

 LINK TIL CAPSEN

 LINK TIL JAKKA Jeg har størrelse m i den)


Foto: Samuel John Ditta /www.samueljohnditta.com @thelosthype

 

Han gjorde det slutt!

Du ser på meg, jeg føler meg heldig. Jeg er heldig. Du er vakker. Du er alt jeg har drømt om. Jeg er heldig helt til jeg er uheldig og du oppfører deg som om jeg ikke betyr noe. Jeg lider, stille. Jeg er god på det. Jeg er god på å være en dobørste, sist på den lange listen din, bak fotball og uteliv. Langt der nede. Jeg leser unnskyldningene dine, hodet knaker. Jeg analyserer for harde livet. Prøver å forstå. Forstår at jeg umulig kan forstå. Fordi jeg kan umulig vite hva du egentlig tenker og føler. Fortsetter likevel febrilsk med det ufruktbare arbeidet. Jeg gråter, jeg ler, jeg ser i speiler, jeg er gal. Deffinitivt gal. 

Jeg sitter ofte på badet når jeg har det vondt. Jeg sitter på badet nå. Blå fliser, varmekabler. Hvorfor er vi ikke mer ærlig mot hverandre? Vi vet hvor vondt det er å sitte der å ikke forstå. Hvordan det kjennes ut som du rakner innvendig når du blir ignorert. Jeg sitter her og rakner. Du sier ingenting. Hvorfor havner jeg alltid i disse kjipe situasjonene? Min besteveninne har verdens kjekkeste mann, de har til og med kjøpt hus sammen. Jeg bor alene med de kjipe følelsene i en 40 kvm leilighet på Ekeberg. Omringet av lykkelige familier ironisk nok. Jeg klarer meg, jeg er sterk. Jeg klarer meg helt til klokken blir 21:00 og solen virkelig har gått ned. Inntar badet, synger for harde livet mens tårene sprenger på. For en klisje.

Jeg vet det hadde hjulpet å reise seg opp. Jeg vet det hadde hjulpet å tenke positivt. Skifte fokus. Men det er som om jeg liker meg her, det er noe perverst vakkert med å ha det ordentlig vondt. Jeg ser det hele tiden i mitt arbeid i helsevesenet. Pasientene har behov for å være i smerten sin, for å kjenne på den og for å annerkjenne den. Det er godt selvom det er virkelig vondt. Min veninne sier vi også har oss selv å skylde, vi tillater at det skjer. Vi blir i det som fortærer oss. Vi er avhengig. Junkies. Jeg kunne ha kuttet deg av for lenge siden. Jeg er ikke sterk nok. Dømt til å leve i limbo land. Fem år frem og tilbake. null bakkekontakt. Elsker deg altfor hardt, altfor mye. Det har jeg alltid gjort.

Til slutt skjer det som NÅ HAR SKJEDD. Du kutter meg av. Du har funnet en annen. Mens jeg føler jeg nettopp har mistet meg selv. Det er bare tre dager siden. Jeg vet det ikke var et lett valg for deg. Men jeg skjønner ikke hvordan du kan kaste vekk noe så ekte som det vi har sammen. Dette er ytterst opprivende. Så glad som vi er i hverandre, hvordan kan du la dette skje? Kontrasten er for meg så stor i mitt hode. Mens jeg gråter og ikke klarer å få i meg mat så smiler du og føler på sommerfugler. Mens jeg ligger å ikke får sove, sover du komfortabelt, stille, med et annet menneske. Jeg spyr. Spyr av alle de ekle følelsene, spyr av sulten som river i meg. Jeg har det helt inforjævelig. Hvordan kan du la meg gå gjennom det her?

Jeg trøster meg med at alt er midlertidig, all smerte, all glede, alt i livet, alt liv. Midlertidig. Det er i motgang at man vokser og utvikler seg. Jeg tenker også at er det virkelig ment for å skje så skjer det til slutt. Hvem vet. Ekte kjærlighet lar seg ikke drepe. Jeg bærer i det minste ekte kjærlighet for deg. Jeg tenker også at selvom vi hadde vært sammen i 50 år og elsket hverandre ordentlig. Hadde det aldri vært nok tid. Det finnes ikke nok tid for dem som elsker noe eller noen, man vil alltid leve og man må dø en dag. Man kan sjeldent få det nøyaktig som man vil. Spessielt når det kommer til andre mennesker. Det er forventningene som dreper oss. Jeg hadde bygget vår fremtid inni hodet mitt, jeg står nå og ser et luftslott rase sammen. 

FUCK, det her er skikkelig vanskelig. 


Bilde er tatt av fotograf Ronja Sagstuen Larsen www.ronjaslar.com @ronjaslar

 

Du er GOD nok

Jeg har god selvtillit. Men jeg har rævva selvbilde. Det skulle mye til men over årene forstod jeg at jeg kan bare være meg, uansett hvor hardt jeg prøver og enda viktigere at jeg trenger ikke prøve i det hele tatt, jeg var født god nok. Jeg ble mye mobbet som barn, slike ting setter dype spor. Du har sikkert merket selv at får du 10 positive kommentarer og deretter en negativ, så går den negative mye mer hardt utover selvbildet enn de positive. De er rett og slett lettere å svelge. Mye fordi vi har janteloven, vi ble lært at vi ikke skulle tro mye om oss selv. Programmert fra tidlig alder. Sinne, sjalusi, grådighet, kynisme og misunnelse lever i oss alle. Vi måler vår verdi opp mot verdien vi tillegger andre. Ofte bare basert på overfladiske observasjoner. Vi tar feil. Vi kaver utrolig mye for veldig liten gevinst. Ender opp med å fortære oss selv innenifra med negative tanker. Det vanskeligste i dagens samfunn er å bare være seg selv. Vi må forstå at vi er bra nok, akkurat som vi er. At det ikke er vårt ansvar at sinne, sjalusi og misunnelse lever i oss, for det er helt naturlig at det bor i oss. Men vi trenger ikke å danse i takt med disse følelsene. Vi kan annerkjenne at de er der og det er helt greit, deretter gå videre. 

Jeg er ikke i en konkurranse med verden. Jeg er i en prosess for å skape meg selv. Bli et bedre menneske. Skal jeg bli bedre enn noen så skal jeg bli bedre enn hun som stirret tilbake i speilet i går. Skal jeg jobbe for noe, så skal jeg jobbe for de jeg er glad i. Du er også god nok som du er, du ble født god nok. 

Jeg ble anbefalt dette foredraget forresten, det tar opp nettopp dette. Det skal jeg deffinitivt gå på, gleder meg masse! https://www.facebook.com/events/559795397543493/

“If you must fight. Fight with yourself and your thoughts in the night. If you must work. Work to leave some part of you on this earth” – Keaton Henson 


Photo by Abel

 

Jeg har ALDRI smakt alkohol

Jeg er 23 år i dag. Jeg har aldri smakt alkohol. Jeg er ikke religiøs, jeg tok tidlig et gjennomtenkt og personlig valg om å være avholds. Jeg var knappe 14 år. Det er mange historier jeg kan servere deg når du spør meg; Hvorfor drikker ikke du? 

Jeg kan begynne å fortelle at som ung så var min drøm å ha en basketball karriere, jeg trente minst 20 timer i uken. Jeg spilte kamper i helgene. Jeg gikk på toppidrettsgymnas. Jeg tenkte at når jeg bruker all denne tiden på å bygge opp kroppen min hvorfor skal jeg da bruke tid på å bryte den ned igjen, det ga ingen mening for meg. Jeg var også en del av et miljø der alkohol ikke hadde en plass. Jeg visste at hvis man ville nå toppen måtte man ofre ting, ting som fritid, venner og festing. Det var helt greit for meg.

Jeg kan fortelle deg om hvordan jeg hadde det hjemme, at jeg hadde en stefar som drakk mye i helgene og var voldelig. Hvordan jeg hatet lukten av ånden hans når han lo meg opp i fjeset når jeg ba han slutte. Hvor patetisk jeg syntes han var. Hvordan han unnskyldte seg med alkoholen til min mor de påfølgende ukedagene. Han var full, han kunne ikke kontrollere det, han var lei seg, han gråt.

Jeg kan fortelle deg at jeg hadde en farmor som var avholds og en farfar som slet med alkohol problemer.

Jeg kan fortelle deg at jeg sparer masse penger, det er en økonomisk beslutning.

Jeg kan fortelle deg at jeg gjør det av helsemessige årsaker, jeg ønsker ikke å putte gift i kroppen min.

Jeg kan fortelle deg at jeg gjør det fordi jeg vil være den beste versjonen av meg selv, jeg ønsker å lykkes med musikkkarrieren, jeg er villig til å ofre festing for det formålet. Jeg kan fortelle deg at jeg finner mye styke i det å ta et valg og spessielt et valg som er radikalt og som mange opplever som vanskelig.

Jeg kan fortelle deg at mest av alt så følte jeg aldri noe behov for å drikke og det kjenner jeg heller ikke den dag i dag. 


Photo by Celester Adjete
 

ANGST

Jeg har lurt en stund på om dette er noe jeg egentlig har lyst å dele med verden eller ikke. Folk dømmer. Jeg liker ikke å være sårbar, slippe mennesker helt inn. Det har vært et av mine problemer. Men jeg har kommet frem til at dette er et viktig tema og skjønt at det er utrolig mange som sliter med det samme. Jeg har ingenting å være redd for. Rett og slett fordi det er super menneskelig. Så here it goes. 

Jeg sliter med panikkangst. Jeg har også hatt depresjoner. Jeg var så preget av angst og depresjon i sommer at legen satt meg på antidepressiva. Jeg ble sykemeldt, jeg følte meg ubrukelig. Det kjentes ut som om jeg skulle revne innenifra. Jeg prøvde en pille, en pille som skulle inneholde ren lykke, en lykkepille. Jeg kjente med engang at dette ble HELT FEIL. Pillen var en quick fix, pillen var en kortsiktig løsning med flere langsiktige problemer i vente. Det satt igang en tankeprosess hos meg som ble veldig viktig. Jeg var desperat. Jeg kunne ikke leve sånn. Å våkne om morningen med en intens fryktfølelse, som om en tiger står ved sengekanten og ønsker å fortære deg, det unner jeg ingen. Å gå gjennom dagen med denne frykten som ikke har noen bunn i virkeligheten men likevel oppleves i hver celle av din kropp. Konstant svimmelhet, ingen matlyst, store humørsvingninger og uvirkelighetsfølelse. Det er vanskelig. Jeg var som sagt helt desperat, jeg ville gjøre hva som helst for å ikke ha det sånn. Jeg forstod etterhvert at angst er naturlig og det finnes ingen måte å bli kvitt den på, den inngår i vårt følelsesspekter. Man kan tro man får hjerteinfarkt og skal dø, men det er bare kroppens alarmsystem som er i full beredskap og det er ikke farlig. Man dør IKKE. Jeg la som dere vet fullstendig om kostholdet mitt, jeg ble veganer. Men jeg begynte også med Mindfullness og meditasjon. Mindfullness høres kanskje ut som noe mumbo jumbo tulle tøys, men det er faktisk helt fantastisk og det fungerer. Det er på mange måter å trene tankene. Via tanker skaper vi følelser, via følelser kommer handlinger. Tankene mine setter igang min angst. Jeg innså at jeg hadde foret opp angsten min med alle de vonde og negative tankene. Jeg innså hvor negativ min tankestrøm har vært. Fordi jeg er vandt til at ting er vanskelig og uforutsigbart. 

Jeg har lett for å bli stresset og gå med skuldrene opp etter ørene. Jeg er et ja menneske, jeg tåler mye før jeg sier ifra og setter meg på bakbeina. Livet er hektisk man tar seg sjeldent tid til å kjenne etter på kroppen, man er sjeldent bevisst på hvordan tankestrømmen er, hvordan din indre dialog utspiller seg. Dette er noe du trener på ved å utføre mindfullness. Jeg visste ingenting om mindfullness eller meditasjon til å begynne med, jeg ble tipset av en bekjent om en nettside/app som heter HEADSPACE. Denne tar deg gjennom de grunnleggende kunnskapene og teknikkene. Når du har fullført det første kurset på 30 dager så kan du velger mellom en drøss av forskjellige andre kurs som går på søvn, depresjon, stress, angst, reise, forhold osv. Jeg har nå utøvd mindfullness i 37 dager i strekk. Jeg mediterer 20 minutter hver morning og noen ganger tar jeg en 3 eller 10 minutters økt i løpet av dagen. For eksempel hvis det skjer noe og jeg får et anfall eller jeg føler meg i ubalanse osv. Meditasjon og mindfullness har gitt meg tilbake balanse og ro.

Jeg prøver ikke å være bedre enn noen eller tre noe nedover hodet på noen. Men jeg vet hvor mye jeg slet selv, noen dager var det bare å komme seg gjennom dagen som gjalt, noen dager trodde jeg ikke det skulle gå. Jeg vet hvor mye dette har hjulpet meg, så jeg vil rett og slett bare gjengelde tjenesten og håper at det kan hjelpe andre også. Man kan ikke fjerne angst men man kan endre sitt forhold til angsten. Det er bare å sende en melding hvis du lurer på noe så svarer jeg gjerne på spørsmål. 🙂

Nettsiden jeg har brukt heter: www.headspace.com – Den har en prøveperiode på 10 dager, etter dette så koster den 100 kr ca i månden å bruke. Jeg abonnerte etter de 10 dagene og det angrer jeg ikke et sekund på. Du lærer ganske mye på de 10 dagene også så det er jo bare å prøve det ut. Du velger selv hvor mange minutter du vil bruke. De har alt fra 3 – 60 minutters økter. 

Hvis du sliter med noe så husk at alt er midlertidig. Du kommer deg gjennom de utroligste ting. Jeg heier på deg!

 

 

 

Indiske netter

 Deler litt flere bilder fra shooten jeg hadde med Abel hin dagen. Enjoy! 

BlacknWhite



 

Vegan burgere

I dag hadde jeg fri så jeg benyttet muligheten til å lage hjemmelagde vegan burgere med hjemmelaget burger brød, quinoa, søtpotet, chilli saus og vegansk tzatziki. Dette tok meg ca 1,5 time å lage, men var så verdt tiden. Går også an å lage store porsjoner så man har middag til dagen etterpå for eksempel. Veganske burgere gjør seg godt som typ “karbonader” du kan spise alene eller på skive. 

Jeg brukte en oppskrift jeg ble tipset om fra http://pranava.no. Jeg bare justerte innholdet litt og tilsatte ekstra ingredienser som jeg selv hadde lyst å teste ut.

Veganske burgere 

1-2 ss olje (Jeg brukte solsikkeolje, den er nøytral på smak)
1/2 ss spisskummen, malt (jeg brukte nok en del mer en 1/2 ss. smak til!)
1 ts koriander, malt
1 ts chiliflak (Jeg brukte også her en god del mer, fordi jeg liker litt spicy food)
salt og pepper etter smak (anbefaler maldon salt)
2 ss tamari 
2 gulrøtter ? raspet
1,5 dl potetmel (Det kan hende du må bruke mer enn dette, du må bare se an konsistensen på burgerene, de skal bli faste og fine og ikke så klebrige)
2 bokser svarte bønner
1/2 løk
2 hvitløksfedd

1. Sett stekepannen på medium varme, og ha i oljen og de revne gulrøttene, løken og alle krydderne unntatt tamarien.
2. Stek noen minutter mens du rører slik at alt blander seg godt.
3. Ha de sorte bønnene i en sikt, skyll dem under kaldtvannskranen, rist litt på sikten så mesteparten av vannet renner vekk, og ha dem i en bolle sammen med potetmel, gulrot/løk røren og tamarien. Bland godt sammen.
4. Mos deretter alt sammen med en gaffel, trengs ikke kjempegrundig ? det blir en slags grove paste.
5. Lag boller med hendene og klem dem flate i burgertykkelse, ca halvannen centimeter høye, og legg dem på et brett. Sett dem i kjøleskapet i minimum et kvarter. 
6. Stek i olje på medium varme til gyllenbrune på begge sider.

 

Vegansk tzatziki er en enkel sak å lage, du kjøper en vegansk soya yoghurt fra alpro for eksempel, blander med finhakket agurk, mye hvitløk og sitron. Smak den til, ikke vær redd for å legge litt lidenskap i maten. 

 

Burgerbrød


 

2,5 dl lunkent vann
1 ts tørrgjær
en klunk olivenolje
en god klype salt
1 ts sukker eller annen søtning 
1 dl sammalt grovt rugmel
4 – 5 dl fint hvetemel

Jeg tok også linfrø i min deig det kan du velge bort hvis du vil, det er ikke viktig men det inneholder mange bra næringstoffer som jeg ønsker å få i meg.

Rør først ut vannet med oljen, sukkeret, saltet og tørrgjæren, bland deretter i rugmel – Bruk en visp. Når deigen begynner å henge godt i vispen kan du gå over til å bruke hendene. Da legger du til hvetemelet. Bruk så mye du trenger for at deigen ikke lenger skal være klebrig. Kna deigen godt. 

Så setter du deigen på et lunt sted med hånkle over i ca 45 minutter, da hever deigen seg til dobbel størrelse. 

Når deigen er ferdig hevet så kjevler du den flat, litt større i tykkelse enn du ville hatt pizza deigen din. Så bruker du bare en kopp med passe størrelse for å lage perfekte runde burgerbrød. Sett de på et brett og la de heve med hånkle over i ca 20 minutter. Deretter så pensler du de med vann og strør på solsikkekjerner eller sesamfrø for eksempel. Brødene skal stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 10-20 minutter. Hvis du slår på brødene skal de si dunk dunk, da er de ferdig. 


 

Tilbehør

Jeg valgte å steke skivet søtpotet i solsikkeolje med salt og pepper. Også kokte jeg opp noe quiona. Jeg hadde også bønnespirer istede for den klassiske salaten. Jeg kjøpte en chili saus på butikken fra Heinz den var ganske digg til. Dette burde prøves, super digg kjempe sunn middag!

Tar du utfordringen?